ßßß Cookit - przepis na RACUCHY Z KUKURYDZY

RACUCHY Z KUKURYDZY

nazwa

Wykonanie

Dobra opcja, gdy chcemy spróbować czegoś nowego lub po prostu mamy w kuchni kukurydzę i brak pomysłu co z nią zrobić. Ja dodałam do ciasta tylko sól i pieprz, Wy możecie pobawić się przyprawami- słodycz kukurydzy dobrze uzupełniałby pieprz cayenne lub świeża zielenina (pietruszka, szczypior, tymianek).
Składniki:
( na 2 osoby)
1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy
1 szklanka ulubionej mąki ( u mnie orkiszowa)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kukurydzę zmiksować krótko blenderem na grudkowatą masę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej oliwie, ok 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości racuchów). Gdy racuchy będą pękać podczas smażenia, dodać więcej mąki. Podawać z zimnymi sosami.
U mnie z hummusem i serem wędzonym solankowym.
(przepis Agnieszki Kręglickiej)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/06/racuchy-z-kukurydzy.html