Wykonanie
Składniki / Ingredients:6
filetów z piersi kurczaka / 6 chicken breast filletsszczypta
soli i
pieprzu / pinch of salt and pepper4 łyżeczki
miodu wielokwiatowego / 4 teaspoon multiflorous honey5 łyżeczek
musztardy Kamis sarepska / 5 teaspoons
mustard Kamis sarepska
przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken1 łyżeczka suszonej
bazylii / 1 teaspoon dried basil1 łyżeczka
czerwonej papryki ostrej / 1 teaspoon red hot
paprika1/2 łyżeczki
majeranku / 1/2 teaspoon marjoram1 łyżeczka
zioła prowansalskie / 1 teaspoon Herbs de Provence1 łyżeczka
czosnku / 1 teaspoon garlic
masło lub
olej do wysmarowania formy / butter or oil to grease the formSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 55 min, ilość porcji: 5Najpierw musimy dobrze umyć
kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki
kurczaka upiekły się w tym samym czasie). W małej miski dobrze wymieszać
miód z
musztardą,
bazylią,
papryką,
majerankiem,
czosnkiem i
ziołami prowansalskimi.
Potem formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
masłem.
Kurczaka nacieramy
przyprawą do kurczaka (firma
przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Do formy wykładamy
kurczaka i częścią sosu polewamy
kurczak. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i pieczemy przez około 30 minut. Po 30 minutach przewrócić
kurczaka na drugą stronę i polać resztą sosu. Pieczemy go przez 25 minut. Odstawić na 10 minut przed podaniem, aby
kurczak ostygł.*****We mix well with honey
mustard, basil,
paprika, marjoram, garlic and Herbs de Provence in a small bowl. Then, we cover a form of baking paper and smear a butter. We grease of chicken a seasoning for chicken (company, this is a matter of taste - I use Galeo). We put the chicken in a form and
pour sauce chicken. Then, we put the form in the preheated oven (175 degrees) and we bake chicken for about 30 minutes. After 30 minutes, we turn over the chicken to the other
side and
pour the rest of the sauce. We bake his for 25 minutes. The chicken let stand for 10 minutes before serving to cool.