Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)ŚLEDZIE(1)TARTY(1)TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzyKonkursyAkcjeFANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMISkładniki:- 100g biszkoptów- 200g serka homogenizowanego waniliowego- 450g malin- 50g borówki amerykańskiej- 1 łyżka soku z cytryny- 3 łyżki cukru- 3 białka- 4 łyżeczki cukru pudru- 5 łyżeczek żelatyny- 5 łyżek zimnej wody- 1 łyżeczka gorącej wody- 2 galaretkimalonowe- 500ml gorącej wodySposób przygotowania:Na dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy biszkopty. Do garnka wkładamy 250g malin, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru. Gotujemy do rozpadnięcia owoców przez ok. 15minut na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy serek homogenizowany razem z wystudzonym musem malinowym. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i miksujemy z napęczniałą żelatyną rozcieńczoną 1 łyżeczką gorącej wody. Całość dodajemy do przygotowanej wcześniej masy malinowej i dokładnie miksujemy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i umieszczamy w lodówce do stężenia. Gdy wyłożona masa malinowa uzyska odpowiednio sztywną konsystencję dekorujemy całość malinami oraz borówką amerykańską. 2 galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę delikatnie wykładamy na na mus malinowy, zalewając tym samym owoce. Całość umieszczamy na kilka godzin w lodówce i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .