Wykonanie
W ostatnim czasie pochłaniam kilogramy
ciasta drożdżowego. Kromka takiego ciasta posmarowana
masłem a do tego prawdziwe
kakao.... mmmmm... to od niedawna tygryskom smakuje najbardziej :)W ramach "
smaka" na drożdżówki upiekłam takowe z
serem i
rodzynkami. Pomieszałam kilka przepisów znalezionych w internecie ale głównie bazowałam na tym pochodzącym z bloga z
cukrem pudremSKŁADNIKI na około 24 bułeczki (mniejsze od sklepowych)ciasto:800g
mąki tortowej2 duże
jajka50g (pół kostki)
drożdży100g drobnego
cukrunieco ponad 1,5 szklanki ciepłego
mleka 3,2%farsz:500g półtłustego
twarogupół szklanki
rodzynek2
żółtka4 pełne łyżki
cukrulaska wanilii30g
masłalukier:2 szklanki
cukru pudrusok z połowy
cytryny2-3 łyżki
wodyW pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn
drożdżowy do naszego ciasta. W tym celu ciepłe
mleko trzeba wymieszać z
drożdżami, 2 łyżkami
cukru oraz
mąki i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15-20 minut.Z
mąki,
jajek, reszty
cukru i rozczynu zagnieść luźne ciasto (wyrabianie
ciasta drożdżowego jest dość mozolną pracą ponieważ jest gotowe dopiero gdy zaczyna odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na około 40-60 minut.W czasie gdy ciasto wyrasta można przygotować farsz
serowy .
Twaróg,
rodzynki,
żółtka,
cukier,
masło i
wanilię dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko wyrobić a następnie rozwałkować
na placuszek o grubości około 1 cm (ja zrobiłam dwa mniejsze placuszki) i wysmarować masą
serową. Zgiąć od dołu do połowy a
potem od góry zagiąć resztę tak by powstało coś w rodzaju roladki.
Tak uformowaną roladkę lekko rozpłaszczyć i pokroić na równe kawałki, z których
potem (poprzez wywinięcie) trzeba będzie uformować bułeczki-wstążeczki.
Tak przygotowane bułeczki rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do napuszenia.Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut.Po wychłodzeniu
bułki można posypać
cukrem pudrem lub polukrować (
lukier robi się mieszając
cukier puder,
wodę oraz
sok z cytryny).SMACZNEGO