ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z serem i rodzynkami.

Bułeczki drożdżowe z serem i rodzynkami.

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie pochłaniam kilogramy ciasta drożdżowego. Kromka takiego ciasta posmarowana masłem a do tego prawdziwe kakao.... mmmmm... to od niedawna tygryskom smakuje najbardziej :)
W ramach "smaka" na drożdżówki upiekłam takowe z serem i rodzynkami. Pomieszałam kilka przepisów znalezionych w internecie ale głównie bazowałam na tym pochodzącym z bloga z cukrem pudrem
SKŁADNIKI na około 24 bułeczki (mniejsze od sklepowych)
ciasto:
800g mąki tortowej
2 duże jajka
50g (pół kostki) drożdży
100g drobnego cukru
nieco ponad 1,5 szklanki ciepłego mleka 3,2%
farsz:
500g półtłustego twarogu
pół szklanki rodzynek
2 żółtka
4 pełne łyżki cukru
laska wanilii
30g masła
lukier:
2 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki wody
W pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn drożdżowy do naszego ciasta. W tym celu ciepłe mleko trzeba wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami cukru oraz mąki i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Z mąki, jajek, reszty cukru i rozczynu zagnieść luźne ciasto (wyrabianie ciasta drożdżowego jest dość mozolną pracą ponieważ jest gotowe dopiero gdy zaczyna odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na około 40-60 minut.
W czasie gdy ciasto wyrasta można przygotować farsz serowy . Twaróg, rodzynki, żółtka, cukier, masło i wanilię dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko wyrobić a następnie rozwałkować
na placuszek o grubości około 1 cm (ja zrobiłam dwa mniejsze placuszki) i wysmarować masą serową. Zgiąć od dołu do połowy a potem od góry zagiąć resztę tak by powstało coś w rodzaju roladki.
Tak uformowaną roladkę lekko rozpłaszczyć i pokroić na równe kawałki, z których potem (poprzez wywinięcie) trzeba będzie uformować bułeczki-wstążeczki.
Tak przygotowane bułeczki rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do napuszenia.
Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut.
Po wychłodzeniu bułki można posypać cukrem pudrem lub polukrować (lukier robi się mieszając cukier puder, wodę oraz sok z cytryny).
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2015/08/bueczki-drozdzowe-z-serem-i-rodzynkami.html