ßßß Cookit - przepis na Bogate w żelazo danie wegetariańskie (na niedokrwistość / anemię)

Bogate w żelazo danie wegetariańskie (na niedokrwistość / anemię)

nazwa

Wykonanie

Wszystkie mądre publikacje jednoznacznie za najlepsze źródło przyswajalnego żelaza wskazują czerwone mięso i podroby. Co jednak jeśli nie mamy ochoty na danie mięsne a mimo to musimy uzupełnić niedobory żelaza??
Oto moja propozycja. Danie bezmięsne, w skład którego wchodzą aż cztery produkty bogate w ten drogocenny pierwiastek: szpinak, natka, pestki dyni oraz żółtko.
Potrawa jest smaczna , zdrowa i bardzo szybko się ją przygotowuje :) Polecam wszystkim przyszłym mamom!!!
SKŁADNIKI na dwie porcje:
pół torebki makaronu typu nitki z pszenicy durum
2 łyżki masła
1/3 opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
pół dużego pęczka natki
2 małe ząbki czosnku
garść pestek dyni
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Przed przygotowaniem tego dania należy ugotować, odcedzić i ostudzić makaron:)
Makaron podsmażyć na masełku do delikatnego zrumienienia. Dodać zamrożony szpinak i trzymać na ogniu do całkowitego rozmrożenia. Kolejno dodać posiekany w plasterki czosnek oraz pestki dyni. Całość ciągle mieszać i po około 2 minutach uzupełnić natką i jajkami. Mieszać do czasu ścięcia jajek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać póki ciepłe!
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2015/05/bogate-w-zelazo-danie-wegetarianskie-na.html