Wykonanie
Wszystkie mądre publikacje jednoznacznie za najlepsze źródło przyswajalnego żelaza wskazują czerwone
mięso i
podroby. Co jednak jeśli nie mamy ochoty na danie
mięsne a mimo to musimy uzupełnić niedobory żelaza??Oto moja propozycja. Danie bezmięsne, w skład którego wchodzą aż cztery produkty bogate w ten drogocenny pierwiastek:
szpinak,
natka,
pestki dyni oraz
żółtko.Potrawa jest smaczna , zdrowa i bardzo szybko się ją przygotowuje :) Polecam wszystkim przyszłym mamom!!!SKŁADNIKI na dwie porcje:pół
torebki makaronu typu
nitki z pszenicy durum2 łyżki
masła1/3 opakowania mrożonego, rozdrobnionego
szpinakupół dużego pęczka
natki2 małe ząbki
czosnkugarść pestek dyni2
jajkasól i
pieprz do smakuPrzed przygotowaniem tego dania należy ugotować, odcedzić i ostudzić
makaron:)
Makaron podsmażyć na masełku do delikatnego zrumienienia. Dodać zamrożony
szpinak i trzymać na ogniu do całkowitego rozmrożenia. Kolejno dodać posiekany w plasterki
czosnek oraz
pestki dyni. Całość ciągle mieszać i po około 2 minutach uzupełnić
natką i
jajkami. Mieszać do czasu ścięcia
jajek. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Podawać
póki ciepłe!SMACZNEGO

