ßßß Cookit - przepis na Jajka "po polsku" faszerowane w skorupkach.

Jajka "po polsku" faszerowane w skorupkach.

nazwa

Wykonanie

Jajka faszerowane w skorupkach znam z dzieciństwa. Mama często przygotowywała taką przystawkę na specjalne okazję. Dobrze pamiętam ich smak... dlatego też dziś postanowiłam przepis reaktywować, mam nadzieję, że znajdzie zwolenników.
SKŁADNIKI
porcja 12 szt:
6 jajek
2 duże pieczarki
pęczek (mały) natki
pęczek (mały) szczypiorku
4 łyżki mleka
pieprz i sól do smaku
pół szklanki bułki tartej
tłuszcz do smażenia
Jajka najlepiej ugotować wcześniej tak by zdążyły całkowicie wystygnąć.
Pieczarki myjemy, obieramy, rozdrabniamy na tarce (ja używam tarki takiej jak do ogórków na ogórkową) i smażymy na patelni bez tłuszczu do chwili gdy wyparuje z nich woda (zmniejszą znacznie swoją objętość ) - potrwa to zapewne ok 10 minut :)
Pieczarki przekładamy do miski, dodajemy bardzo bardzo drobno posiekaną zieleninę (szczypiorek i natkę) oraz mleko. Składniki mieszamy i zostawiamy.
Teraz najtrudniejszy punkt programu: krojenie ugotowanych jajek.
Robię to tak:
Z dłoni robię "miseczkę" i układam na nią złożony kilka razy ręcznik papierowy. Na ręcznik kładę jajko. Następnie ostrym ,płaskim nożem bardzo energicznym ruchem dociskam jajko (podobna zasada jak w maszynce do krojenia jajek w plasterki) - czynność tą trzeba wykonać bardzo szybko i zdecydowanie - wtedy naprawdę uda się to zrobić :) :) :)
Ze skorupek za pomocą małej łyżeczki należy wydrążyć środek (odrobina białka może zostać w skorupce dzięki temu ją wzmocni), posiekać i dodać do masy pieczarkowo-zieleninowej.
Masę po wymieszaniu składników doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz nie pozostaje nam nic innego niż nafaszerować puste skorupki przygotowanym nadzieniem :)
Na płaski talerzyk wysypujemy bułkę tartą i obtaczamy w niej faszerowane jajka (tylko ze strony nadzienia)
Jajka smażymy do zarumienienia na małym ogniu (oczywiście ułożone na patelni farszem do dołu) - u mnie było to około 10 minut.
Wyjmujemy na papierowy ręczniczek, wycieramy skorupkę z nadmiaru tłuszczu i GOTOWE :)
Jajka można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/01/jajka-po-polsku-faszerowane-w-skorupkach.html