Wykonanie
Pierwsze Świąteczne reklamy w telewizji... wystawki sklepowe ozdobione choinkowymi błyskotkami...lampki w najróżniejszych kolorach... to może oznaczać tylko jedno : NADCHODZĄ ŚWIĘTA :) W związku z tą piękną okolicznością jako wprowadzenie w świąteczny czas upichciłam ciasto... ni to sernik...ni makowiec :)SKŁADNIKIblacha 24x31 cm1 kg
zmielonego sera półtłustego (
twarogu)kostka
masła (200g)puszka masy makowej (900g)szklanka
cukru (ok 220g)5 jaj1/4 szklanki
kaszy manny (ok 50g)
aromat rumowycukier waniliowy2 budynie
waniliowe2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
cukru pudrupuszka masy kajmakowej (opcjonalnie)Wiem wiem... kupowanie gotowej masy makowej toż to się nie godzi, ale mimo weny do pieczenia ciasta nie miałam weny do mielenia
maku :) :)Masę wyjmujemy do miski, dodajemy do niej jedno całe
jajko, łyżeczkę
proszku do pieczenia, jedną torebkę budyniu oraz
cukier puder. Mieszamy i odstawiamy.
Masło należy roztopić, następnie dodać do niego
cukier,
żółtka z pozostałych 4
jajek, kilka kropli
aromatu rumowego,
kaszę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i
budyń. Całość dokładnie rozmieszać, a następnie wymieszać z
twarogiem.Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę (z 4
jajek) i delikatnie łączymy wszystkie składniki.Blachę smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą. Połowę masy serowej wlewamy do blaszki, nastepnie rozprowadzamy na niej masę
makową i przykrywamy resztą
sera.Ciasto pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 50 minut.Po wystygnięciu całość można polać masą kajmakową :)SMACZNEGO