Wykonanie
Knedle ze
śliwkami kojarzą się chyba każdemu z dzieciństwem. W sezonie
śliwkowym często pojawiają się u mnie na
stole. To jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Dzisiaj knedle w wersji bezglutenowej, bez dodatku
jajek. Równie smaczne i nie odbiegające w smaku od tych tradycyjnych. Knedle można podać polane
masełkiem z
cukrem,
śmietaną bądź w wersji wegańskiej
olejem rzepakowym.
Składniki:1 kg
ziemniaków350 g
mąki ryżowejsól0,5 kg
śliwekSposób przygotowania:1.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Dodać
mąkę ryżową. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać
mąki.2.
Śliwki wydrylować.3. Ciasto podzielić na kawałki. Z każdego zrobić placek. Na środku położyć
śliwkę. Dokładnie zlepić i uformować kulę.4. Gotować w osolonej wodzie 5 min. od wypłynięcia knedla na wierzch.5. Podawać polane
olejem rzepakowym (w wersji wegańskiej) i
cukrem bądź
masłem.
SMACZNEGO!