ßßß
Cookit - przepis na Quiche lorraine
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Quiche lorraine
Składniki
Mąka pszenna
Margaryna
Żółty ser
Woda
Zioła prowansalskie
Sól
Cebula
Boczek
Czosnek
Papryka ostra
Jajko
Śmietana 12%
Jogurt naturalny
Natka pietruszki
Pieprz
Wykonanie
Quiche lorraine to placek lotaryński, którego podstawą jest kruche ciasto wypełnione
boczkiem
,
cebulą
i masą jajeczno-
śmietanową
. Smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno. Polecam na obiad lub kolację.Składniki ciasto kruche:175 g
mąki pszennej
125 g
margaryny
100 g
żółtego sera
3 łyżki
wody
1 łyżka
ziół prowansalskich
3 g
soli
Dodatki:3
cebule
20 dag
boczku
ząbek
czosnku
łyżeczka
papryki ostrej
Składniki masa
śmietanowo
-jajeczna:2
jajka
250 ml kwaśnej
śmietany 12%
jogurt naturalny
natka pietruszki
sól
,
pieprz
Sposób przygotowania:1.
Mąkę
przesiać do miski, dodać
sól
,
margarynę
, starty
żółty ser
,
zioła prowansalskie
i
wodę
. Zagnieść ciasto. Odłożyć do zamrażalnika.2.
Boczek
pokroić w kostkę,
cebulę
w piórka,
czosnek
przecisnąć przez praskę. Składniki podsmażyć na patelni. Doprawić
ostrą papryką
.3. W misce ubić
jajka
ze
śmietaną
i
jogurtem
. Dodać posiekaną
pietruszkę
. Doprawić
solą
i
pieprzem
.4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.5. Ciasto wyjąć z piekarnika. Ułożyć
boczek
z
cebulą
. Zalać masą
śmietanowo
-jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut aż farsz się zetnie.
SMACZNEGO!
Źródło:
http://agata-cooking.blogspot.com/2012/12/quiche-lorraine.html
Przepisy powiązane
Quiche Lorraine
Quiche Lorraine
Quiche Lorraine
Quiche Lorraine
Tarta bezglutenowa z boczkiem, masą jajeczną i pietruszką
Składniki powiązane (0)