ßßß Cookit - przepis na Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

nazwa

Wykonanie

Quiche lorraine to nic innego jak tarta loratyńska, której podstawą jest kruche ciasto a środek wypełniany jest boczkiem, podsmażoną cebulą i zalewany masą jajeczno-śmietanową. Jest świetny zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam na imprezę, jest podzielny, syty i nie musi być podawany zaraz po upieczeniu ani podgrzewany.
kruche ciasto:
170 g mąki pszennej
120 g masła
100 g żółtego sera
3 łyżki wody
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli
dodatki:
3 cebule
20 dag boczku (ja użyłam szynki)
ząbek czosnku
łyżeczka papryki ostrej
kilka oliwek
masa śmietanowo-jajeczna:
3 jajka (w przepisie było 2 ale masa wyszła bardziej śmietanowa, proponuję dodać jeszcze 1 jajko)250 ml kwaśnej śmietany 12%
jogurt naturalny
natka pietruszki
sól, pieprz
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło, starty żółty ser (ja miałam plasterki więc pokroiłam je w kostkę), zioła prowansalskie i wodę.
Zagniatamy ciasto i odkładamy je zawinięte w folię aluminiową do zamrażalnika na czas przygotowywania reszty składników.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoto. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek lub szynkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki podsmażamy razem i doprawiamy ostrą papryką.
W misce ubijamy jajka ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i rozciągamy na formie do tarty posmarowanej tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Układamy szynkę z cebulą. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch rzucamy pokrojone oliwki. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 min. aż farsz się zetnie.
źródło przepisu z moimi modyfikacjami
Smacznego!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2014/01/quiche-lorraine.html