Wykonanie
Składniki na 2 porcje:-4 małe kotlety
schabowe-2
ogórki kiszone-4 plasterki
wędzonego boczku-
czosnek-
pieprz-
sólPrzygotowanie:
Boczek podsmażamy na
oliwie. Kotlety rozbijamy. Przyprawiamy
czosnkiem,
pieprzem i
solą. Na środku kotleta kładziemy
serek, owinięty w
boczek oraz plasterek
ogórka. Całość zawijamy i związujemy nitką. Smażymy na patelni, na której smażyliśmy wcześniej
boczek, aby roladki były bardziej aromatyczne(smażymy ok. 7 minut z każdej strony). Pamiętajcie, aby zdjąć nitkę przed podaniem:). Roladki podałam z warzywnymi szaszłykami.
Szaszłyki warzywne- 4sztuki. Składniki:-1 duża
cukinia-2
papryki czerwone-1
papryka żółta-2
cebule-2 obgotowane
ziemniakiPrzygotowanie szaszłyków:Warzywa kroimy w miarę grube kawałki. Nabijamy na patyczek do szaszłyków. Polewamy marynatą zrobioną z
oliwy,
bazylii,
pieprz ziołowego,
kurkumy ,
papryki ostrej i
soli. Pieczemy w nagrzanym do 190°C piekarniku ok. 40 minut.Najlepiej podawać z
kaszą gryczaną, jęczmienną bądź
kuskusem. Smacznego!