Wykonanie
Szybko i pysznie :)Kolejna wersja przepisu - ostatnio podawałam placuszki orkiszowe z
gruszką oraz sosem
truskawkowym tym razem placki zrobiłam z
jabłkiem a sos z
czereśni - wyszło przepysznie. Dzięki temu do jednego posiłku spożywamy dwie porcje
owoców :)Zachęcam do wypróbowania przepisu - gdy się robi takie placuszki szczególnie dla jednej osoby to jest dosłownie kilkanaście minut, a naprawdę warto zjeść wyjątkowe śniadanie, od razu ma się lepszy dzień :)Placuszki wychodzą bardzo puszyste i wilgotne, a dodatek sosu
czereśniowego to już prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)Składniki: (dla 1 głodnej osoby)1
jabłko1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 płaskie łyżki
mąki orkiszowej1
jajko2 łyżki
jogurtu greckiegoSos:pół szklanki wydrylowanych
czereśni2 czubate łyżki kremowego
serka labneh - link do przepisuzamiast
serka można użyć gęstego
jogurtu greckiego (wtedy sos będzie rzadszy) ewentualnie uzupełnić go mielonym
twarogiem.Przygotowanie:
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Jabłko obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Zmiksować
jabłko,
żółtko i
jogurt naturalny.Dodać
mąkę i wymieszać
łopatką.
Białko ubić na sztywno z małą szczyptą
soli. Delikatnie wmieszać
łopatką w masę.Lekko rozgrzać patelnię (wcześniej natłuszczoną kilkoma kroplami
oleju rzepakowego). Formować małe placuszki i smazyć do zrumienienia z obu stron (około 2 minut na małym ogniu)zblendować
czereśnie z
serkiemNa dno talerza wylać sos
czereśniowy, a na nim ułożyć stosik placków. Udekorować odrobiną
serka i
czereśnią.Smacznego!

