Propozycji na zdrowe śniadanie ciąg dalszy. Dziś zapraszam na placki orkiszowe z gruszką, a do tego serek kremowy labneh z truskawkami. Serek domowej roboty można zastąpić zwykłym, zmielonym twarogiem, a nawet naturalnym serkiem homogenizowanym (chociaż wtedy polewa może być rzadka).Smak potrawy jest zdominowany przez truskawki - gruszka jest ledwo wyczuwalna. Ja dodałam ją żeby osłodzić placuszki - zawsze to dużo zdrowsze, niż dodanie cukru. Wyszły puchate i bardzo smaczne.Składniki:Na placki:4 łyżki mąki orkiszowej2 czubate łyżki jogurtu naturalnego1 jajko1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1 miękka gruszkaNa polewę:2 czubate łyżki serka z jogurtu greckiego - kliktruskawki (około 10 dałam)dodatkowo kilka truskawek do dekoracjiPrzygotowanie:Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Gruszkę obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Zmiksować gruszkę, żółtko i jogurt naturalny.Dodać mąkę i wymieszać łopatką.Białko ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wmieszać łopatką w masę.Lekko rozgrzać patelnię (wcześniej natłuszczoną kilkoma kroplami oleju rzepakowego). Formować małe placuszki i smazyć do zrumienienia z obu stron (około 2 minut na małym ogniu)Gootowe placuszki przełożyć serkiem zmiksowanym z truskawkami. Udekorować owocami.Smacznego!