Wykonanie
Sezon
truskawkowy powoli dobiega końca, więc ja na sam jego koniec proponuję ciasto
jogurtowe z
truskawkami - wystarczy ich dosłownie garść, no może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :)Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo
truskawkowe ;)Można wymienić w nim
owoce, np. na
borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)Składniki:2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru2
jajka25 g roztopionego
masła1 szklanka gęstego
jogurtu naturalnego lub
jogurtu typu greckiegotruskawki ( w posiadanej ilości, minimum garść ;)Przygotowanie:Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej.Piekarnik włączamy wcześniej, żeby się nam nagrzał do 180 stopni.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z
cukrem na gładką masę. Dodajemy
jogurt i roztopione
masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką.Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą i wlewamy ciasto.Na wierzchu układamy
truskawki ;)Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;)
Ciepłe ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Gotowe znika w mgnieniu oka z talerzyków;)