Wykonanie
Sezon
owocowy trwa, czas wyciągnąć puste słoiki. Cały rok zbierania szkła po koncentracie,
majonezie i chrzanie w końcu dobiega kresu, czas te słoiki wymyć, wysterylizować i zamknąć w nich to, co najlepsze z lata. Piękne, dojrzałe
owoce, czerwone i czarne perełki
porzeczek doczekają zimy w spiżarni, przypominając nam o słońcu i gorącym lipcu.
Konfitura z czerwonych i czarnych
porzeczek to mój
absolutny "must have" na półce z
przetworami. Jest idealna do
tortów, rogalików czy babeczek. Super też do naleśników, jak ktoś lubi. Wykorzystuję
porzeczki, z których robię sok do małych słoiczków. Szybko się ją robi, a efekt jest co najmniej zadowalający. Polecam każdemu zrobienie swoich własnych
konfitur z ulubionych
owoców. Satysfakcja, gdy zjada się w zimowy poranek rogalika z domowym
dżemem, popijając ciepłym
kakao - gwarantowana.
Sok porzeczkowy idealny do picia, do zrobienia domowego
kisielu lub po prostu jako dodatek do
herbaty w chłodne wieczory.
Potrzebne składniki:- 3kg
porzeczek czarnych lub czerwonych- 1kg
cukru- 2 opakowania żelfixuSposób wykonania:
Porzeczki obrać z gałązek i listków,wypłukać w wodzie i przełożyć do garnka warstwami, zasypując je
cukrem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zejdzie piana. Następnie przecedzić
owoce przez sito, a sok wlać do czystych, suchych, najlepiej wygotowanych słoików. Zakręcić gorące suchymi zakrętkami i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Słoiki zamkną się w ten sposób.
Pozostałe po gotowaniu
owoce ponownie wkładamy do garnka, zagotowujemy. Następnie dodajemy żelfix- należy postępować dokładnie według instrukcji na opakowaniu. Dosłodzić według uznania, ja lubię lekko kwaśne
dżemy. Słoiki z
konfiturami zamknąć w ten sam sposób co
soki, i odczekać aż ostygną. A
potem tylko zajadać z naleśnikami lub prosto ze słoika :)