Wykonanie
Chleb próbowałam upiec już wiele
razy, jednak za każdym razem lądował w karmniku dla ptaków.
Winę zrzucałam albo na zakwas, albo na
mąkę. Natknęłam się jednak ostatnio na sporo przepisów na domowy
chleb na drożdżach. Postanowiłam dać sobie ostatnią szansę. I było warto! Z pewnością
będę jeszcze kombinować z różnymi dodatkami i typami
mąki. Tym razem użyłam gotowej mieszanki mąk pełnoziarnistych- pszennej, żytniej i orkiszowej. Wypiek jest dość ciężki- zasługa
mąki żytniej . Myślę, że z samej
mąki pszennej pieczywo będzie dużo lżejsze i mniej zbite. Dodatkami były
otręby,
słonecznik i
czarnuszka. Do wypieku domowego
pieczywa polecam zwłaszcza tę ostatnią- nadaje niesamowitego aromatu. Zresztą, przekonajcie się sami!
Składniki na 1 bochenek ok. 1kg:600g
mąki pełnoziarnistej50g
drożdży1 łyżka
soli2 łyżeczki
cukru3 łyżki ciepłego
mleka400 ml ciepłej
wody1 łyżka
octu1/2 łyżeczki
czarnuszki1 łyżka
otrąbsłonecznik łuskany
olej do wysmarowania blachyZ łyżki
mąki,
mleka,
drożdży i
cukru robimy zaczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem 10 minut- końcówki haki. Odstawiamy do podwojenia objętości. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub formujemy bochenek i układamy na blasze wysmarowanej
olejem. Po ponownym wyrośnieciu- ok. 15 minut pieczemy 40 minut w 200 stopniach.