ßßß Cookit - przepis na Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty

nazwa

Wykonanie

Chleb próbowałam upiec już wiele razy, jednak za każdym razem lądował w karmniku dla ptaków. Winę zrzucałam albo na zakwas, albo na mąkę. Natknęłam się jednak ostatnio na sporo przepisów na domowy chleb na drożdżach. Postanowiłam dać sobie ostatnią szansę. I było warto! Z pewnością będę jeszcze kombinować z różnymi dodatkami i typami mąki. Tym razem użyłam gotowej mieszanki mąk pełnoziarnistych- pszennej, żytniej i orkiszowej. Wypiek jest dość ciężki- zasługa mąki żytniej . Myślę, że z samej mąki pszennej pieczywo będzie dużo lżejsze i mniej zbite. Dodatkami były otręby, słonecznik i czarnuszka. Do wypieku domowego pieczywa polecam zwłaszcza tę ostatnią- nadaje niesamowitego aromatu. Zresztą, przekonajcie się sami!
Składniki na 1 bochenek ok. 1kg:
600g mąki pełnoziarnistej
50g drożdży
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki ciepłego mleka
400 ml ciepłej wody
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżka otrąb
słonecznik łuskany
olej do wysmarowania blachy
Z łyżki mąki, mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem 10 minut- końcówki haki. Odstawiamy do podwojenia objętości. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub formujemy bochenek i układamy na blasze wysmarowanej olejem. Po ponownym wyrośnieciu- ok. 15 minut pieczemy 40 minut w 200 stopniach.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/04/chleb-penoziarnisty.html