Wykonanie
Do kopytek z poprzedniego postu podałam pyszne
polędwiczki w sosie
kurkowym... W końcu mamy sezon! Trzeba korzystać
póki są.
Polędwiczki wyszły soczyste i miękkie, a sos aromatyczny,
kurkowy, delikatnie
śmietanowy. Cała patelnia rozeszła się w 30 minut. Warto przygotować, oj warto... ;)
Składniki (na 4 porcje):600g
polędwicy wieprzowej200g
kurek100g
śmietany 12%pół pęczka
natki pietruszkisól,
pieprz,
czosnek2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiPolędwice pokroić na plastry grubości 2cm, rozbić delikatnie tłuczkiem, obficie popieprzyć. Na głębokiej patelni roztopić łyżkę
masła,
polędwiczki posolić i usmażyć na rumiano.
Kurki oczyścić - włożyć je do ciepłej
wody z
solą na 15 minut, oczyścić, przepłukać pod bieżącą
wodą i dokładnie osuszyć.Na patelni roztopić pozostałe
masło, przesmażyć
kurki. Posolić, popieprzyć, wycisnąć ząbek
czosnku. Dodać
polędwiczki i zalać
wodą tak, aby przykryła
mięso. Dusić na średnim ogniu ok. 15 minut. Dodać posiekaną
natkę pietruszki,
śmietanę, doprawić do smaku (jeżeli jest taka potrzeba :)). Ja swój sos zaciągałam
mąką - rozprowadziłam 2 łyżki
mąki z
wodą i
solą i dolewałam stopniowo do gotującego się sosu kontrolując jego gęstość.Gotowe danie podawać z marchewkowymi kopytkami, innymi ziemniaczanymi kluseczkami,
ryżem,
makaronem,
kaszą (...) lub wyjadać sos z patelni świeżym
pieczywem :)Bon appetit!