ßßß
/przepis z Kraina Miodem Płynąca z moimi modyfikacjami/Składniki:700g ziemniaków450g marchwiok. 4 szklanek mąki2 jajkasól do smakuZiemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do całkowitej miękkości.Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub praską, dodajemy jajka, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką, ale nie za dużo, ponieważ nasze kopytka będą bardzo twarde.Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia ok. 2 minut.Do podania:2 łyżki masłagarść świeżych listków oreganosól, pieprz, czosnekNa patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy część kopytek, doprawiamy i przesmażamy na rumiano. Podajemy gorące :)Bon appetit!