Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis, który chodził za mną długi czas... Zobaczyłam go na blogu Kraina
Miodem Płynąca i wiedziałam, że to
absolutny obiadowy mus :) Wyszły super delikatne, przesmażone na masełku z
przyprawami... mniam!
/przepis z Kraina
Miodem Płynąca z moimi modyfikacjami/Składniki:700g
ziemniaków450g
marchwiok. 4 szklanek
mąki2
jajkasól do smaku
Ziemniaki i
marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do całkowitej miękkości.Rozgniatamy tłuczkiem do
ziemniaków lub praską, dodajemy
jajka,
sól i
mąkę. Wyrabiamy ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy
mąką, ale nie za dużo, ponieważ nasze kopytka będą bardzo twarde.Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia ok. 2 minut.Do podania:2 łyżki
masłagarść świeżych listków
oreganosól,
pieprz,
czosnekNa patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy część kopytek, doprawiamy i przesmażamy na rumiano. Podajemy gorące :)Bon appetit!