ßßß
/inspiracja i przepis na ciasto z White Plate /Składniki:600g mąki pszennej40g świeżych drożdży40g cukru100g roztopionego i wystudzonego masła2 jajkacukier z prawdziwą wanilią250ml ciepłego mlekaszczypta soliDrożdże rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku. Łączymy suche składniki, dodajemy mleko, jajka i masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i miękkie. Musi bez problemu odchodzić od dłoni.Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, dwie. Ja zawsze wkładam ciasto do uchylonego piekarnika na 40°C. Wyrastanie trwa krócej i przeciągi niestraszne :)Składniki na nadzienie:500g twarogucukier waniliowycukier puder do smaku (u mnie 3 łyżki)2 żółtkaWszystkie składniki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Można twaróg zmiksować, ale nie ma takiej potrzeby.Dodatkowo:dobrej jakości dżem brzoskwiniowyjeżynyWyrośnięte ciasto (u mnie wyrastało godzinę) uderzamy mocno pięścią, wyrabiamy chwilę i rozwałkowujemy na wielkość prostokątnej blachy od piekarnika.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek rozwałkowanego ciasta układamy twaróg, kleksy z dżemu i posypujemy obficie jeżynami. Boki nacinamy i zaplatamy. Całość smarujemy białkiem jaja i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 40-45minut w 170°C.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i robimy tak jak nie wolno - zjadamy gorące popijając mlekiem :)
Bon appetit!