Wykonanie

Kolejne lasagne na moim blogu w wersji wegetariańskiej, tym razem jest to
cukinia, dobra przyjaciółka
bakłażana. Bogata odżywczo, zawiera potas, żelazo i magnes oraz witaminę A, C, K, PP, B1, beta karoten, a jej zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karotenhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karotenhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.htmlWspomaga odchudzanie, lekkostrawna.Komponowana w towarzystwie takich składników jak: dobry
ser,
makaron oraz pyszne
sosy jest gwarancją udanej kolacji.Składniki:4
młode cukiniekilka płatów
makaronu lasagne250 g
sera CheddarSos beszamel z
mąki kukurydzianej (wersja light):40 g
mąki kukurydzianej500 ml zimnego
mleka1 szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
białego pieprzuSos pomidorowy:Przepis tutaj .Wykonanie:Umyte i osuszone
cukinie pokroić w plastry wzdłuż, lekko oprószyć
solą, następnie opiec je w piekarniku, bądź na grillu, odstawić. Przygotować
sos pomidorowy (przepis tutaj). W osobnym rondlu na małym ogniu zmieszane
mleko z
mąka i
przyprawami doprowadzić do kremowej konsystencji. W naczyniu żaroodpornym na przemian układać przygotowane składniki, zaczynając od
sosu pomidorowego, płatów
makaronu do lasagne, beszamelu i grilowanych płatów
cukinii. Każdą warstwę
makaronu lekko oprószając startym na dużych oczkach
serem. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 stopniach około 40 minut. 15 minut przed końcem odkryć wierzch. Smacznego !