ßßß
Składniki :- 350g szklanki mąki orkiszowej- 200g mąki żytniej razowej (proporcje i rodzaje mąki dowolne:) )- 2 łyżeczki suchych drożdży (ja dałam tyle i nie wyrosły zbyt dużo, więc jeśli chcecie by były pulchniejsze, dodajcie 7g suchych/20g normalnych)- szklanka ciepłego mleka- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej prowansalskiej- 1 łyżeczka miodu- 1 szklanka pestek dyni czy słonecznika - u mnie wyszło po 4 z każdego rodzajuPrzygotowanie :1. Mąkę, drożdże, sól i miód umieszczam w odpowiednim naczyniu. Podgrzewam mleko i dodaje je do reszty.2. Wyrabiam ciasto i odstawiam na min. pół godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.3. Dzielę ciasto na części i formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam na pół godziny.4. Wstawiam do piekarnika i piekę około 25 min (w zależności od wielkości bułeczek) w 200°C