Wykonanie
Pyszne bułeczki dla małych, dużych i nawet dla kobiet karmiących :)

Składniki :- 350g szklanki
mąki orkiszowej- 200g
mąki żytniej razowej (proporcje i rodzaje
mąki dowolne:) )- 2 łyżeczki suchych
drożdży (ja dałam tyle i nie wyrosły zbyt dużo, więc jeśli chcecie by były pulchniejsze, dodajcie 7g suchych/20g normalnych)- szklanka ciepłego
mleka- 2 płaskie łyżeczki
soli morskiej prowansalskiej- 1 łyżeczka
miodu- 1 szklanka pestek dyni czy
słonecznika - u mnie wyszło po 4 z każdego rodzajuPrzygotowanie :1.
Mąkę,
drożdże,
sól i
miód umieszczam w odpowiednim naczyniu. Podgrzewam
mleko i dodaje je do reszty.2. Wyrabiam ciasto i odstawiam na min. pół godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.3. Dzielę ciasto na części i formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam na pół godziny.4. Wstawiam do piekarnika i piekę około 25 min (w zależności od wielkości bułeczek) w 200°C