ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy razowy na zakwasie.

Chleb orkiszowy razowy na zakwasie.

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz zabrałam się za orkiszowy razowiec. Chlebek wyszedł naprawdę pyszny, myślę że posmakowałby wszystkim wielbicielom chlebów razowych.
Przepis znalazłam u Pauliny . Nieznacznie go zmodyfikowałam dodając łyżkę miodu i rezygnując z orzechów (akurat znikły w niewyjaśnionych okolicznościach). Proporcje jak zwykle zwiększyłam na większą keksówkę :)
Bardzo mnie też zaintrygowało to wyrastanie chleba przez 12 godzin w lodówce. U Pauliny w ciągu tego czasu chlebek pięknie wyrósł. U mnie coś jednak nie poszło zgodnie z planem (już wiem dlaczego, chlebek powinien wystartować w cieple, a potem dopiero trafić do lodówki :)), bo mój chlebek niestety nawet nie ruszył. Po 12 godzinach wyjęłam go z lodówki i zostawiłam w normalnej pokojowej temperaturze. Z wyrastaniem zeszło mu się kolejne 12 godzin, ale udało się. Zanim wrzuciłam go do piekarnika był pięknie wyrośnięty.
Chyba powinnam odświeżyć zakwas, bo się leniuch straszny zrobił :) i może to była przyczyna że lodówkowe wyrastanie nie wyszło.
No, ale liczy się w końcu efekt końcowy, który był niesamowity :)
Zaczyn:
53 g zakwasu dokarmionego ok. 10-12 godzin wcześniej
80 g mąki żytniej razowej typ 2000
80 g ciepłej wody
Ciasto właściwe:
zaczyn j.w.
400 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
370 g ciepłej wody
szczypta soli morskiej (dałam 1/2 łyżeczki)
garść orzechów (nie dodawałam)
1 łyżka płynnego miodu
Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 8 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrastania. Najpierw czekamy, aż chlebek ruszy w ciepełku, a potem odstawiamy go do lodówki na 12 godzin.
Można też pozostawić w cieple do wyrastania. Pozostawiam to już Wam do wyboru :)
Jeśli chleb wyrastał w lodówce to po wyrośnięciu wyjmujemy z lodówki i przez ok. 30 min. przed wstawieniem do piekarnika pozostawiamy go w temperaturze pokojowej by odtajał.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
Chleb pieczemy w tej temperaturze przez 15 min., a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 50-60 min.
Jeśli chleb w tym czasie będzie się za bardzo spiekał, to wierzch można przykryć folią aluminiową.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/07/chleb-orkiszowy-razowy-na-zakwasie.html