ßßß Cookit - przepis na Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce

Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce

nazwa

Wykonanie

Proporcje dla dwóch osób.
Składniki:
500 g zielonych szparagów
1 pęczek botwinki
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
2 jajka (wysokiej jakości)
100 ml różowego wina wytrawnego
oliwa
masło
Wykonanie:
Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy + 1 łyżkę masła. Dorzucić do niej czosnek, cebulę dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską, białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane jajko. Sposób na ugotowanie jajka w koszulce prezentuję w tym przepisie.
(Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną soli, okolo10 minut)
Idealny sos do tego dania to oczywiście sos holenderski. Przepis na moim blogu już wkrótce.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2015/06/szparagi-z-botwinka-na-winie-z-jajkiem.html