Wykonanie

Proporcje dla dwóch osób.Składniki:500 g
zielonych szparagów1 pęczek
botwinki2
cebule dymki2 ząbki
czosnku2
jajka (wysokiej jakości)100 ml
różowego wina wytrawnego
oliwamasłoWykonanie:
Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól.
Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo
cebulę dymkę oraz
czosnek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy + 1 łyżkę
masła. Dorzucić do niej
czosnek,
cebulę dymkę,
szparagi i
botwinkę, przyprawić
solą morską,
białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać
winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane
jajko. Sposób na ugotowanie
jajka w koszulce prezentuję w tym przepisie.(
Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną
soli, okolo10 minut)Idealny sos do tego dania to oczywiście
sos holenderski. Przepis na moim blogu już wkrótce.

Smacznego.