ßßß Cookit - przepis na Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek

Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek

nazwa

Wykonanie

Czy robicie sami zakwas na wielkanocny (i nie tylko świąteczny) żur, żurek? Jest to jeden z tych zakwasów, który wychodzi mi zawsze bez problemu. 6 podstawowych składników, 4-5 dni czekania i można delektować się, samodzielnie wyhodowanym zakwasem na żurek. To już ostatni dzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :)
Składniki:
- 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody
Wszystkie składniki umieścić w litrowym słoiku, wymieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 4-5 dni. Minimalny okres kiszenia to 3 dni. Ważne jest to, że im zakwas dużej będzie się kisić - będzie coraz bardziej kwaśny - więc zdecydujcie sami jak długo będziecie kisić. Ja kiszę min 5 dni, bo lubię kwaśny żurek. Jeśli zakwas ma kwaskowy zapach - jest już gotowy. Przechowywać w lodówce.
Odcedzać czy nie?
Ja nie odcedzam. Wykorzystuję zarówno mąkę i wodę. Zostawiam tylko trochę zakwasu jako starter do kolejnego zakwasu, który przechowuję w lodówce, w słoiku. Przy starterze dodaję szklankę mąki i 0,5 litra ciepłej wody i po 3 dniach zakwas gotowy.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2015/03/domowy-zakwas-na-wielkanocny-zur-zurek.html