Wykonanie
Nigdy nie przypuszczałam, że
chleb na samych drożdżach będzie tak smaczny. Oj chyba pozostanie z nami na dłużej. Ma podstawowe dwa plusy - pierwszy - nie potrzebujemy do jego wypieku zaczynu ;), drugi - robi się praktycznie sam. Nie wymaga ponownego wyrastania, więc czego chcieć więcej? Spróbujcie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje, tak samo jak nam. Na blogu znajduje się już jeden przepis na
chleb na drożdżach (z
maślanką) - przepis tutaj, ale ten zdobył bardziej nasze
serca :)
'chleb
drożdżowy bez zagniatania'Składniki (na jeden bochenek):- 400g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
drożdży instant- 3/4 łyżeczki
soli- 1 szklanka
wody (tutaj moje miarki)- 50ml
mleka- 1 łyżka
miodu płynnego
W garnku podgrzać
mleko,
wodę i
miód. Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
drożdże i
sól. Dodać ciepłe
mleko i dokładnie wymieszać łyżką (do powstania jednolitego ciasta). Masę z wierzchu oprószyć delikatnie
mąką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5h, do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 220C (z termoobiegiem). Ciasto lekko odgazować i uformować bochenek (na omączonej stolnicy), szwem do dołu.
Chleb wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na rozgrzany kamień). Na wierzchu zrobić kilka nacięć
ostrym nożem. Piec przez ok 30 minut, do zbrązowienia skórki.Studzić na kratce. Najlepszy w dniu wypiekuSmacznego!* przepis pochodzi z bloga 'Skoraq Cooks'