Wykonanie
11 czerwca 2013Bardzo dobre
ciastka! Kruche i mega
kakaowe. Nie ukrywam ale przy tych ciasteczkach namęczyłam się podczas ich wyciskania przez szprycę, ponieważ ciasto jest bardzo (!) gęste,. Dlatego też od razu Wam mówię, żebyście najlepiej zaopatrzyli się w adapter bo inaczej tylka będzie wyskakiwać z worka i namęczycie się tak jak ja. Ale namęczenie się zrekompensował mi ich smak. Niebo w gębie!
Składniki:- 2
białka- 100-120g
cukru pudru- 250g miękkiego
masła- 250g
mąki pszennej- 3 łyżki
kakao- ulubiony aromat- szczypta
soliMasło utrzeć z
cukrem pudrem na biały puch.
Białka ubić na sztywno, ze szczyptą doli.
Mąkę i
kakao przesiać i dodać do
masła wraz z pianą z
białek i aromatem. Delikatnie wszystko wymieszać, do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z największą tylką jaką macie (najlepiej w adapterze).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać
ciasteczka, naśladując wzór ósemki.Piekarnik nagrzać do 180C i piec przez 5-7 minut.Wystudzić na kratce.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Słodka Pasja'© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.