ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasteczka Pierre'a Hermé

Czekoladowe ciasteczka Pierre'a Hermé

nazwa

Wykonanie

11 czerwca 2013
Bardzo dobre ciastka! Kruche i mega kakaowe. Nie ukrywam ale przy tych ciasteczkach namęczyłam się podczas ich wyciskania przez szprycę, ponieważ ciasto jest bardzo (!) gęste,. Dlatego też od razu Wam mówię, żebyście najlepiej zaopatrzyli się w adapter bo inaczej tylka będzie wyskakiwać z worka i namęczycie się tak jak ja. Ale namęczenie się zrekompensował mi ich smak. Niebo w gębie!
Składniki:
- 2 białka
- 100-120g cukru pudru
- 250g miękkiego masła
- 250g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- ulubiony aromat
- szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem pudrem na biały puch. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą doli.
Mąkę i kakao przesiać i dodać do masła wraz z pianą z białek i aromatem. Delikatnie wszystko wymieszać, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z największą tylką jaką macie (najlepiej w adapterze).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać ciasteczka, naśladując wzór ósemki.
Piekarnik nagrzać do 180C i piec przez 5-7 minut.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Słodka Pasja'
© Cook Yourself 2012-2016
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/06/cookies-czekoladowe-ciasteczka-pierrea.html