ßßß Cookit - przepis na Zielone ciasto szpinakowe, bez jajek, z polewą czekoladową

Zielone ciasto szpinakowe, bez jajek, z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Zielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie wersja z jajkiem, bo przecież trzeba wypróbować wszystkie wersje, prawda?
Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się?
Składniki:
- 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 50g gorzkiej czekolady (min.70%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
Wiórki uprażyć delikatnie na patelni. Przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, olej i szpinak. Dodać do "suchych" składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć folią aluminiową z wierzchu.
Ciasto po upieczeniu przestudzić.
Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.
Polać wystudzone ciasto.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Trochę inna cukiernia' z moimi modyfikacjami.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/02/i-cake-zielone-ciasto-szpinakowe-bez.html