ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z masą karpatkową i musem truskawkowym

Biszkopt z masą karpatkową i musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Rozpływające się w ustach, puszyste, z delikatnym kremem karpatkowym i musem truskawkowym ciasto. Jest przepyszne. Zimowe przypomnienie lata. Nic więcej nie napiszę. Po prostu spróbujcie!
Składniki:
* biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* krem karpatkowy:
- 3 budynie waniliowe
- 1 l mleka
- 9-10 łyżek cukru (jeśli budyń wymaga)
- 200g miękkiego masła
* mus truskawkowy:
- 500g mrożonych truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
Białka ubić na sztywno. Następnie, ciągle miksując, dodawać cukier. Utrzeć do uzyskania gładkiej masy (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodać pojedynczo żółtka, oraz przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wylać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić go na ziemię (lub deskę) z wysokości kolan. Obkroić boki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń ugotować w 1 litrze mleka, wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Dodać miękkie masło i utrzeć na gładki krem.
Truskawki rozmrozić i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do truskawek. Dokładnie wymieszać.
Biszkopt przeciąć na 3 blaty i przełożyć je masą karpatkową. Na wierz wylać mus truskawkowy.
Wsadzić do lodówki na min. 4h, aby mus truskawkowy się ściął.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Zgotowani' z moimi modyfikacjami
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/02/i-cake-biszkopt-z-masa-karpatkowa-i.html