Wykonanie
Przepraszam za tak długą przerwę ale straciłam wiarę , że ktokolwiek korzysta z tego bloga.
" N ajbardziej znane danie Japonii stało się jej kulinarnym symbolem. Połączenie
ryżu z surową
rybą i wodorostami
daje wrażenia odmienne od smaków zachodu.Mimo to jest coraz popularniejsze: dietetycy chwalą jego wartości zdrowotne,smakoszy porywa finezją i oryginalnością"
Wbrew pozorom sushi nie jest trudne w zrobieniu lecz wymaga cierpliwości i przestrzegania zasad.składniki--
ocet ryżowy ,
cukier,
sól-
nori(prasowane algi morskie)-
łosoś wędzony(dla nieprzystosowanych Polaków do surowych ryb ta alternatywa jest naprawdę świetna)-1
ogórek mały ,mała
marchewka- wasabi( pasta)-
imbir marynowany(mały słoiczek starcza na kilka
razy)-mata bambusowa "sudare"(a dla tych którzy jej nie mają albo gdzieś zapodziali tak jak ja ;) folia aluminiowa )-pałeczki-
sos sojowyPrzygotowanie
ryżu-
(Różnica pomiędzy zwykłym
ryżem a japońskim)
Ryż płuczemy pod bieżącą chłodną
wodą ciągle mieszając, tak długo aż
woda będzie przejrzysta (około 10
razy). Po wypłukaniu zostawiamy
ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy
wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (
ryż:
woda) - jakość
wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej
wody, na początku często mieszając.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.W
miedzy czasie gotujemy posiekane w paseczki
marchewkę i
ogórki w roztworze z 1łyżki
cukru 250ml
wody,7łyżkach
octu ryżowego i łyżeczce
soli przez 2 minuty
Po ostygnięciu
ryżu rozkładamy mate
bambusową z braku laku folie aluminiową która o dziwo nieźle się sprawuję dla wprawionych "rolkarzy". Kładziemy listek
nori układając chropowatą stroną do góry.
Moczymy ręce w zimnej wodzie i rozkładamy ok 0,5cm warstwę
ryży na
nori (ja zostawiam ok 1cm wolny od
ryżu na brzegu by skleić koniec
maki po zwinięciu)
na pełnym brzegu układamy
łososia (i tu mam uwagę nie kupujcie ryb z supermarketu bo są niezbyt smaczne można naciąć się na nieuczciwych producentów Ja raz w wielkim pośpiechu zakupiłam
łososia i efektem były drobne ostki które trzeba było wyciągać oraz to.....
) i są kiepskiej jakości szczególnie jeśli używamy surowej
ryby!) na to
ogórka lub
marchewkę i wasabi albo pojedynczo jak wolicie. Po czym ostrożnie ale ciasno zwijamy rolkę.
Trochę historii - "potrawa z gotowanego i przyprawionego
ryżu, uformowanego w kulkę i połączonego z
rybą zaczęto podawać w epoce Edo ok 1700roku. W połowie XIX wieku sushi stało się daniem powszechnym i tańszym.Wymyślono owijanie
ryżowych kulek płatami namoczonych wodorostów,a także łączenie ich ze smażonym
tofu.Za twórcę sushi jest uznawany Yohei Hanaya."Dzisiaj zrobimy "Futomaki-zushi -grube rolki przyrządzane z całego arkusza prażonych wodorostów(
yaki-
nori).Oprócz
ryżu zawierają kilka innych składników" *cyt. Kuchnia Japońska tradycje,smaki,potrawy.