ßßß Cookit - przepis na Ryż z rybą czyli Sushi maki po polsku

Ryż z rybą czyli Sushi maki po polsku

nazwa

Wykonanie

Przepraszam za tak długą przerwę ale straciłam wiarę , że ktokolwiek korzysta z tego bloga.
" N ajbardziej znane danie Japonii stało się jej kulinarnym symbolem. Połączenie ryżu z surową rybą i wodorostami daje wrażenia odmienne od smaków zachodu.Mimo to jest coraz popularniejsze: dietetycy chwalą jego wartości zdrowotne,smakoszy porywa finezją i oryginalnością"
Wbrew pozorom sushi nie jest trudne w zrobieniu lecz wymaga cierpliwości i przestrzegania zasad.
składniki-
-ocet ryżowy , cukier,sól
-nori(prasowane algi morskie)
-łosoś wędzony(dla nieprzystosowanych Polaków do surowych ryb ta alternatywa jest naprawdę świetna)
-1 ogórek mały ,mała marchewka
- wasabi( pasta)
-imbir marynowany(mały słoiczek starcza na kilka razy)
-mata bambusowa "sudare"(a dla tych którzy jej nie mają albo gdzieś zapodziali tak jak ja ;) folia aluminiowa )
-pałeczki
-sos sojowy
Przygotowanie ryżu-
(Różnica pomiędzy zwykłym ryżem a japońskim)
Ryż płuczemy pod bieżącą chłodną wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (około 10 razy). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.W miedzy czasie gotujemy posiekane w paseczki marchewkę i ogórki w roztworze z 1łyżki cukru 250ml wody,7łyżkach octu ryżowego i łyżeczce soli przez 2 minuty
Po ostygnięciu ryżu rozkładamy mate bambusową z braku laku folie aluminiową która o dziwo nieźle się sprawuję dla wprawionych "rolkarzy". Kładziemy listek nori układając chropowatą stroną do góry.
Moczymy ręce w zimnej wodzie i rozkładamy ok 0,5cm warstwę ryży na nori (ja zostawiam ok 1cm wolny od ryżu na brzegu by skleić koniec maki po zwinięciu)
na pełnym brzegu układamy łososia (i tu mam uwagę nie kupujcie ryb z supermarketu bo są niezbyt smaczne można naciąć się na nieuczciwych producentów Ja raz w wielkim pośpiechu zakupiłam łososia i efektem były drobne ostki które trzeba było wyciągać oraz to.....
) i są kiepskiej jakości szczególnie jeśli używamy surowej ryby!) na to ogórka lub marchewkę i wasabi albo pojedynczo jak wolicie. Po czym ostrożnie ale ciasno zwijamy rolkę.
Trochę historii - "potrawa z gotowanego i przyprawionego ryżu, uformowanego w kulkę i połączonego z rybą zaczęto podawać w epoce Edo ok 1700roku. W połowie XIX wieku sushi stało się daniem powszechnym i tańszym.Wymyślono owijanie ryżowych kulek płatami namoczonych wodorostów,a także łączenie ich ze smażonym tofu.Za twórcę sushi jest uznawany Yohei Hanaya."
Dzisiaj zrobimy "Futomaki-zushi -grube rolki przyrządzane z całego arkusza prażonych wodorostów(yaki-nori).Oprócz ryżu zawierają kilka innych składników" *
cyt. Kuchnia Japońska tradycje,smaki,potrawy.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2011/12/ryz-z-ryba-czyli-sushi-maki-po-polsku.html