ßßß
Przepis z małymi zmianami z tej strony.Składniki:ciasto kakaowe3/4 szklanki oleju1/2 szklanki wody3/4 szlanki cukru5 łyżek kakaoWszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować do rozpuszczenia cukru i ostudzić.5 jajek1/2 szklanki cukru1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i ubic do otrzymania kremowej pianki. Wlać przestudzoną masę kakaową i wymieszać na wlnych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać mąkę wymieszaną wcześniej z sodą i proszkiem-delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu przeciąć na 2 blaty.masa z serka kremowego200 g masła500 g serka kremowego, np. kanapkowy (u mnie President twaróg delikatny naturalny)5 łyżek cukru pudruWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. Stopniowo dodawać serek.krem śmietankowy400 ml śmietany kremówki 30%2 łyżki cukru pudru250 g serka mascarponeŚmietana i mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył (tylko do otrzymania odpowiedniej gęstości).nasączenieokoło 1/4 szklanki kompotu np wiśniowego lub zimna,posłodzona herbata owocowa (mozna dodać likier)Nasączenie nie jest konieczne- ciasto jest wilgotne.dodatkowookoło 600 g dżemu z czarnej porzeczki1 tabliczka czekoladywykonanieNa paterze umieścić jeden blat kakaowy, delikatnie nasączyć i posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego i wyrównać. Przykryc drugim blatem kakaowym, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy i wyrównać. Posypać startą czekoladą, schłodzić.Smacznego! :)