Wykonanie
Zupa krem z pieczonej
słodkiej papryki z
chilliNiesamowicie aromatyczna i esencjonalna zupa z
czerwonej papryki, to mój osobisty hit!. Jej słodko-ostry smak wypełnia całe usta wywołując doskonałe doznania. Do tego jest bardzo zdrowa, bez zbędnego tłuszczu, a w dodatku
czerwona papryka to bogate źródło witaminy C, nie wszyscy wiedzą, że ma jej więcej niż
cytryna. Dla mnie to zupa z pierwszej dziesiątki. Bardzo polecam!
Na 12 osób przygotuj:1,5 l
bulionu9 czerwonych
słodkich papryk1 dużą szczyptę
pieprzu cayenne1/2 małej łyżki świeżo mielonego
czarnego pieprzuok 1 1/2 małej łyżki
soliPapryki upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w opcji góra dół, przez 1 godzinę. Następnie wyjmij je z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw do wystygnięcia. Zimne
papryki obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Koniecznie zachowaj płyn, który wycieknie z
papryk. Jeśli wpadną do niego pestki i skórki, odcedź go na sitku.Rozgrzej czysty
bulion (ja użyłam drobiowego, przepis znajdziesz tutaj). Dodaj sok z pieczonych
papryk i obrane
papryki. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj
chilli (
pieprz cayenne),
czarny pieprz i
sól. Duś zupę przez min. 15 minut. Przed podaniem możesz dodać
tymianek. Smacznego!