Wykonanie
Udziec wołowy duszony w ratatui z
bakłażana,
cukinii,
papryki i
pomidorówPyszna, gorąca, pełna aromatów ratatuja z mięciutką
wołowiną w towarzystwie jaśminowego
ryżu, to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny, który możesz przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia odgrzać po powrocie z pracy. Jest rewelacyjna i bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam!
Dla 6 osób przygotuj:0,5 kg udźca wołowego (możesz go zastąpić innym
mięsem np.
karkówką wieprzową)1
bakłażan1
cukinię1
czerwoną cebulę1
łodygę selera naciowego1
czerwoną paprykę5 ząbków
czosnku2 szklanki passaty pomidorowej (
przecieru pomidorowego)1 słoik
suszonych pomidorów1 małą łyżkę
cukru1 małą łyżkę
szałwii,1 małą łyżkę
tymianku1 małą łyżkę
rozmarynu1 garść zielonej
pietruszki1 małą łyżkę
soku z cytryny1 małą szczyptę
pieprzu cayennesól i
pieprz7 łyżek
oliwy z oliwek5 woreczków
ryżu jaśminowegoZacznij od pokrojenia warzyw w kostkę.
Seler naciowy i
cebulę oraz 3 ząbki
czosnku posiekaj najdrobniej,
paprykę w kosteczkę o
boku ok. 1/2 cm , a
bakłażana i
cukinię w kostkę o
boku ok 2 cm.
Mięso pokrój w grubą kostkę o
boku ok 4 cm. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, wlej na nią 5 dużych łyżek
oliwy z oliwek. Dodaj
Cebulę,
czosnek,
seler naciowy,
rozmaryn,
szałwię i
tymianek, całość mieszaj aż
cebulka się zeszkli. Wtedy dodaj
mięso. Dopraw całość 1 małą łyżką
soli i 1 małą łyżką
pieprzu.
Obsmaż
mięso na złoto, następnie dodaj
paprykę i wymieszaj. Po 2 minutach dodaj
bakłażana i 2 duże łyżki
oliwy z oliwek, całość wymieszaj.
Przez następne 10 minut duś warzywa z
mięsem na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj passatę
pomidorową, małą łyżkę
cukru, małą łyżkę
soku z cytryny i szczyptę
pieprzu cayenne oraz drobno pokrojone
suszone pomidory i drobno pokrojone 2 ząbki
czosnku. Wymieszaj i dopraw
solą i
pieprzem do smaku.
Na koniec dodaj
cukinię i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem 45 minut. Jeśli nie masz wystarczająco dużej pokrywki możesz przykryć patelnię folią aluminiową (tak jak ja). W tym czasie ugotuj
ryż, tak aby był gotowy w tym samym czasie co ratatuja z
wołowiną. Na koniec sprawdź czy nie trzeba doprawić
solą i
pieprzem. Podawaj z posiekaną
natką pietruszki od razu, lub odgrzej kiedy chcesz. Smacznego!