Wykonanie
Carpaccio z
buraków w sosie
miodowo-balsamicznym z
rukolą, kremowym
serem feta i
orzechami pecanOrganizując przyjęcie zawsze warto
mieć przepis na przystawkę, którą można przygotować dużo wcześniej i podać w odpowiednim momencie, bez większego wysiłku. Powinna przy tym efektownie prezentować się na talerzu, no i oczywiście rewelacyjnie smakować. Carpaccio z
buraczków macerowanych w occie balsamicznym z
miodem i
oliwą z oliwek, oprószone
rukolą i kremowym
serem feta z chrupiącymi
orzechami pecan to doskonałe danie na taką okazję, które zawsze spotyka się z zachwytem gości. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:2 duże
buraki1 garść
rukoli1 opakowanie kremowego
sera feta 20g1 garść
orzechów pecan1 dużą łyżkę gęstego
miodu wielokwiatowego2 duże łyżki
octu balsamicznego3 duże łyżki
oliwy z oliwekświeżo mielony
pieprzUgotuj nieobrane
buraczki, tak żeby były mięciutkie. Ja robię to dzień wcześniej wieczorem. Gotuję
buraki minimum 2,5 godziny, następnie odstawiam przykryty pokrywką garnek na bok i zostawiam tak
buraki (w wodzie, w której się gotowały) do następnego dnia. Wtedy są mięciutkie, delikatne i bardzo łatwo się je obiera.Rozgrzej nieduży garnek, wlej do niego
oliwę z oliwek,
ocet balsamiczny i
miód. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika.
Buraki obierz i pokrój na plasterki grubości ok 2 mm. Włóż plasterki
buraków do garnka z
octem balsamiczny,
oliwą i
miodem. Delikatnie wymieszaj, tak aby każdy plasterek pokrył się gęstym sosem. Odstaw
buraczki na bok na minimum 15 minut.
Rukolę umyj i osusz.
Ser feta pokrój w plasterki.
Orzechy pecan upraż na suchej patelni. Plasterki
buraków ułóż na talerzach, na środku połóż mały stosik
rukoli całość oprósz
serem feta i
orzechami pecan. Na koniec dopraw świeżo mielonym
pieprzem! Smacznego!