Wykonanie
Schab w
czosnku z młodymi ziemniaczkami z
sałatą rzymską,
pomidorkami,
parmezanem i
orzechami piniiDzisiaj zdrowy obiadek dla całej rodziny. Lżejsza wersja klasycznego
schabowego rozpływająca się w ustach,
młode ziemniaczki i chrupiąca
sałata rzymska ze słodkimi
pomidorkami, kruchym
parmezanem i
orzeszkami pinii. Bardzo fajny i smaczny zestaw na każdą okazję. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:ok 24
młodych ziemniaczkówdo przygotowania
mięsa :5 plastrów
schabu wieprzowego3 ząbki
czosnku5 dużych łyżek
oliwy z oliwek2 szczypty świeżo mielonego
pieprzu1 szczypta
soli na
sałatkę:1 dużą
sałatę rzymska (lub 3 małe)2
pomidory malinowe1 garść
orzechów piniowych1 garść piórek
parmezanu1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 duża łyżka
octu jabłkowego1 ząbek
czosnku2 szczypty świeżo mielonego
pieprzuUmyte i osuszone
mięso oprósz
pieprzem i natrzyj drobno posiekanym
czosnkiem. Nie
sól (bo
mięso będzie twarde). Odłóż je na bok.
Następnie umyj
młode ziemniaczki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą się gotowały przygotuj
sałatkę. Umyj i osusz
sałatę rzymską, następnie podrzyj na kawałeczki (najlepiej żeby miały wielkość jednego kęsa).
Pomidora umyj (jeśli chcesz obierz ze skórki) i pokrój na małe cząstki.
Orzechy pinii upraż na złoto na suchej patelni. Przygotuj dressing mieszając w szklance
oliwę,
ocet jabłkowy, drobno posiekany ząbek
czosnku i świeżo mielony
pieprz. Wymieszaj w dużej misce
sałatę,
pomidory,
orzechy,
parmezan z dressingiem i
sałatka gotowa.
Gdy ziemniaczki będą ugotowane zabierz się za smażenie
schabu. Na dobrze rozgrzaną patelnię ułóż
mięso. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Następnie odłóż
mięso na talerzyk, żeby chwilę odpoczęło i oprósz je szczyptą
soli. Przetnij jednego na pół i sprawdź czy na pewno dobrze się usmażył, (surowa
wieprzowina jest niezdrowa) jednak ważne jest żeby
schabu nie przesmażyć bo będzie twardy. W tym czasie nałóż na talerze
sałatkę i
ziemniaki. Na koniec dołóż
czosnkowe schabowe i obiad gotowy. Smacznego!