Wykonanie
Spaghetti
napoli było obiadem dla mojej całej czteroosobowej rodziny. Jako że mama nie lubi
sosów z proszku, byłam zmuszona do zrobienia go sama. I na szczęście udało się. Sos wyszedł smaczny i wszyscy byli najedzeni. Cel został osiągnięty :)Składniki:
makaron spaghetti4 dojrzałe
pomidory2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek (może być zwykły
olej)pół małej
cebulisuszona
bazyliasuszone oreganopół łyżeczki
cukrukilka kropli
octu winnego (opcjonalnie)
sóltarty
parmezanMakaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Pomidory zalać wrzątkiem, aby łatwo z nich ściągnąć skórkę. Zostawić je na ok.7 min. Natępnie ściągnąć z nich skórkę i zetrzeć je na drobnej tarce. Na rozgrzaną
oliwę wrzucić pokrojoną
cebulę, poczekać aż ładnie się zeszkli i dodać starte
pomidory. Wycisnąć
czosnek i doprawić resztą przypraw, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka chwil sos, a następnie zmiksować (ja użyłam tego).
Makaron zalać sosem i posypać
parmezanem.