Wykonanie
Pączki wychodzą przepyszne! Natomiast trzeba uważać, aby nie smażyć ich w zbyt rozgrzanym
oleju, bo się za bardzo przypiekają, tak jak widać trochę u mnie, co absolutnie nie zmienia ich smaku ;)
Składniki:600 g
mąki100 g
masła1/2 szklanki
cukru + 1 łyżka do
drożdży20 g świeżych
drożdży250 ml letniego
mleka + trochę do zalania
drożdżyok. 30g
cukru wanilinowegokilka kropel
olejku waniliowego3
jajka1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
wódki (może być dowolny
alkohol)1 litr
oleju do smażeniadowolne nadzienie, u mnie
konfitura z różyZrobić rozczyn z
drożdży. Do tego zalać
drożdże odrobiną letniego
mleka i wsypać łyżkę
cukru, szybko zamieszać i odstawić, aż wyrosną.
Masło rozpuścić. Do miski wsypać
mąkę i dodać wszystkie składniki, z wyjątkiem
masła, które dodać dopiero na samym końcu. Gdy
drożdże zwiększą swoją objętość, dodać do
mąki. Na końcu wlać rozpuszczone
masło. Ugniatać ciasto przez jakiś czas, a następnie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2h.Po 2h rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej
mąką na grubość ok 1,5cm. Wycinać okrągłe pączki (ja to robię kuflem). Układać na blaszce i pozostawić jeszcze na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie wlać
olej do dużego garnka, rozgrzać do odpowiedniej temperatury i smażyć pączki z dwóch stron, uważając, aby się nie przypaliły. Po usmażeniu układać na papierze.Nadziewać szprycą z końcówką do pączków dowolnie wybranym nadzieniem.Następnie wystarczy je polukrować albo posypać
cukrem pudrem.Smacznego!