ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna babka z lukrem

Tradycyjna babka z lukrem

nazwa

Wykonanie

Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane.
Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : 50-60 minut
źródło : gotujmy.pl
Składniki:
3,5 szkl. mąki pszennej
50 g drożdży
1/2 szkl. cukru
7 jaj
szklanka mleka
1/2 kostki masła
po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat )
Lukier:
12 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki wody przegotowanej
kilka kropel soku malinowego
posypka kolorowa
Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę.
W tym czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem.
Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn.
Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego.
Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut.
Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekac ok. 30 minut.
Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch papierem do pieczenia.
Po ostudzeniu polać lukrem.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/04/tradycyjna-babka-z-lukrem.html