Wykonanie
Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę
drożdżową.
Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane.Temp. pieczenia : 170 CCzas pieczenia : 50-60 minutźródło : gotujmy.pl
Składniki:3,5 szkl.
mąki pszennej50 g
drożdży1/2 szkl.
cukru7 jajszklanka
mleka1/2 kostki
masłapo 1/2 szkl.
rodzynek i kandyzowanej
skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat )
Lukier:12 łyżek
cukru pudru2-3 łyżki
wody przegotowanejkilka kropel
soku malinowegoposypka kolorowaSposób wykonania:
Drożdże mieszamy z połową ciepłego
mleka. Odstawić na chwilkę.W tym czasie 6
żółtek , 1
jajko i
cukier , ucieramy na gładki krem.Do przesianej
mąki dodajemy masę jajeczną ,
drożdże, pozostałe
mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.Następnie dodajemy rozpuszczone
masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn.Wsypujemy opłukane
rodzynki oraz
skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np.
cytrynowego.Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut.Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać
bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym
ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekac ok. 30 minut.Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch papierem do pieczenia.Po ostudzeniu polać lukrem.Smacznego