Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór na tort orzechowo - czekoladowy. Zawsze mam problem przy przygotowywaniu tortów , gdy przychodzi moment nasączania blatów. Ten biszkopt jest tak wilgotny , że na szczęście ominęła mnie ta "niemiła" czynność ;)źródło : klikTortownica : średnica 27 cmCzas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony )Temp. pieczenia : 165 CSkładniki:Biszkoptorzechowy:10 jajek250 g orzechów włoskich250 g cukru pudrucytryna3 łyżki bułki tartejUbić białka na sztywno.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny.Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo delikatnie.Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą.Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Ja piekłam w temp. 165 C przez ok. 7o minut.Krem czekoladowy1 szklanka mleka150 g masła150 g cukru3 łyżki kakao3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtkakieliszek wódkiZaczynamy od zagotowania szklanki mleka.W garnuszku rozcieramy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną na kogel mogel.Rondelek wstawiamy do większego garnka wypełnionego wodą i gotujemy krem nad parą wodną.Do tak przygotowanej masy dolewamy pomalutku gorące mleko , cały czas mieszając.Mieszamy do momentu , gdy masa nabierze konsystencji kremu. ok. 5-7 minut.Czekamy aż masa wystygnie. Po tym czasie łączymy z miękkim masłem.Dodajemy kakao i alkohol.Miksujemy tak długo, dopóki nie powstanie gładki , puszysty krem.Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty.Spód posmaruj kremem czekoladowym.Przykryj drugim blatem.Wierzch tortu przykryj pozostałym kremem i ozdób według własnego upodobania :)Smacznego