ßßß Cookit - przepis na Sernik na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie

nazwa

Wykonanie

Serniki uwielbiałam , uwielbiam i będę uwielbiać :) Mogłoby się wydawać , że sernik składa się z sera i że każdy przepis na niego powinien smakować tak samo . Na szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię.
Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 1 godziny
Składniki :
Ciast o
1,5 szkl. mąki
120 g margaryny
2,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach rumowy
Masa serowa
1 kg twarogu z kubełka
6 jajek
150 g masła
1 szkl. cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj.
Dodaj pozostałe składniki i zagnieć.
Wstaw do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
Masło rozpuść i ostudź.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem.
Dodaj twaróg , wymieszaj.
Z białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia . Ciasto podziel na 2 części. Jedną część zetrzyj na tarce na spód ciasta .Wyłóż masę serową i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/11/sernik-na-ciemnym-spodzie.html