Wykonanie
Serniki uwielbiałam , uwielbiam i
będę uwielbiać :) Mogłoby się wydawać , że sernik składa się z
sera i że każdy przepis na niego powinien smakować tak samo . Na szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim
twarogu, czego w sernikach nie lubię.Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 1 godziny
Składniki :
Ciast o1,5 szkl.
mąki120 g
margaryny2,5 łyżki
cukru pudru2
żółtka1,5 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniazapach rumowyMasa serowa1 kg
twarogu z kubełka6
jajek150 g
masła1 szkl.
cukru pudrułyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowySposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiej z
kakao i
proszkiem do pieczenia, dodaj
margarynę, zapach i posiekaj.Dodaj pozostałe składniki i zagnieć.Wstaw do lodówki na 30 minut.Masa serowa:
Masło rozpuść i ostudź.
Jajka rozbij, oddziel
żółtka od
białek.Następnie
żółtka zmiksuj z
cukrem pudrem i
waniliowym,
mąką ,
proszkiem do pieczenia oraz
masłem.Dodaj
twaróg , wymieszaj.Z
białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą.Blachę wyłóż papierem do pieczenia . Ciasto podziel na 2 części. Jedną część zetrzyj na tarce na spód ciasta .Wyłóż masę
serową i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C.