ßßß Cookit - przepis na Sernik z polewą kajmakową

Sernik z polewą kajmakową

nazwa

Wykonanie

Od dawna chodził za mną sernik i w końcu pozwoliłam sobie na chwilkę przyjemności :) Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektowac wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotowac spód z herbatników, miodu i masła. A oto przepis
Blacha o średnicy 22 cm - 24 cm
Składniki: Spód
150 g pokruszonych herbatników
70 g masła
3 łyżki płynnego miodu
Nadzienie:
800 g półtłustego dwukrotnie zmielonego sera
200 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki
200 ml kremówki
Składniki na spód zagniatamy. Wykładamy pokrytą formę papierem do pieczenia.
Twaróg miksujemy z cukrem , jajkami, mąką i kremówką. Masę przelewamy do formy . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godz.
Polewa na sernik:
puszka masy kajmakowej
4 łyżki kremówki
zmielone orzechy do posypki
Kajmak podgrzewamy i łączymy z kremówki. Tak połączoną polewę wylewamy na wystudzony sernik. Posypujemy zmielonymi orzechami. Sernik najlepszy jest na drugi dzień . Cierpliowści życzę i smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/05/sernik-z-polewa-kajmakowa.html