Wykonanie
Sezon na świeże
owoce i warzywa w pełni i trzeba to wykorzystywać robiąc domowe
przetwory i słoiki z sezonowych produktów. Ja, korzystając z tego że
ogórki gruntowe są teraz w niskiej cenie (kupiliśmy w Lidlu za 1,99zł/kg) postanowiłam zrobić kilka słoików
ogórków kiszonych. Za jakiś czas - jak dokupię słoików - ukiszę na pewno jeszcze kilka kilogramów
ogórków i Wam też polecam to zrobić, bo nie ma to jak zimą zjeść takie pyszne, domowe
ogórki kiszone :) Zwłaszcza tak prosto ze słoika!Składniki (8 litrowych słoik):- 3kg
ogórków gruntowych- pęk
kopru włoskiego- duża laska
chrzanu pokrojona w słupki- główka
czosnku- 5l przegotowanej, ciepłej
wody- 6 czubatych łyżek niejodowanej
soli kamiennej- opcjonalnie: po kilka ziaren
pieprzu i pół łyżeczki białej
gorczycy na słoik
Ogórki moczymy w wodzie a
potem dokładnie oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń. W garnku zagotowujemy
wodę z
solą i odstawiamy żeby trochę ostygła. Na dno każdego ze słoików wkładamy
czosnek (ząbek/półtora), kawałek
chrzanu,
kopru i ewentualnie wsypujemy
pieprz i
gorczycę (ja dodaję, ale nie jest konieczne). W słoiki układamy ciasno
ogórki (powinny jak najściślej do siebie przylegać) a następnie zalewamy je ciepłą jeszcze zalewą tak, by
woda przykryła całe
ogórki. Mocno zakręcamy każdy ze słoików, układamy je wieczkiem do dołu na ściereczce i tak zostawiamy do ostudzenia (najlepiej niech postoją tak całą noc). Tak przygotowane
ogórki odstawiamy w kuchni na 2-3dni a
potem wynosimy je do chłodnego i ciemnego pomieszczenia (najlepiej do piwnicy).
W zależności od wielkości użytych
ogórków będą one ukiszone po 1-2 tygodniach. Tak przygotowane
ogórki możemy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet do roku czasu.