Wykonanie
Wczoraj wrzuciłam
ogórki w słoiki, zalałam solanką i teraz odliczam dni i godziny do czasu kiedy
będę mogła je spałaszować. Też tak macie? Uwielbiam
ogórki małosolne i sezon
ogórkowy, niestety mieszkając w Holandii mam utrudnione zadanie, nie można tutaj bowiem kupić
ogórków gruntowych. Holendrzy nie kiszą
ogórków, jadają tylko konserwowe. Dlatego przy ostatnim
pobycie w Polsce zakupiłam sobie te zielone cudowności i przeleciałam z nimi tysiąc kilometrów, by zjeść je ze smakiem na obczyźnie.
Składniki:1 kg
ogórków gruntowych1 l
wodyczubata łyżka
soli3-4 baldachimy
kopru5-6 ząbków
czosnku (młodego polskiego)kawałek korzenia
chrzanu plus liście
chrzanu1/2 łyżeczki
gorczycywodaOgórki zalewamy
wodą na kilka godzin, zlewamy
wodę i myjemy
ogórki. Zagotowujemy
wodę z
solą, odstawiamy by lekko przestygła.
Ogórki wkładamy do słoików, dodajemy ząbki
czosnku,
gorczycę, pokrojony na mniejsze kawałki
chrzan oraz
koper, zalewamy
wodą.
Ogórki muszą być całe w wodzie, możemy przykryć je talerzykiem, najlepiej zostawić niezakręcone. Po 2-3 dniach można je próbować.