ßßß
Ogórki kiszone, to rzecz bardzo prosta i szybka do przygotowania. Jednocześnie zimą i jesienią daje dużo radości. Taki dodatek do obiadu, czy kolacji, "na szybko" lub, kiedy nie mamy pomysłu na nic innego. Te domowe smakują zdecydowanie lepiej niż kupne:)Ilość produktów zależy od tego, ile słoików chcemy przygotować:)Co potrzebujemy?ogórki gruntowe umytekoper włoski połamany na mniejsze cząstkikorzeń chrzanu obrany i pokrojony w mniejsze cząstkiobrane ząbki czosnkupo 3/4 łyżeczki ziaren gorczycy na słoikwrząca wodasól (na litr wrzątku łyżka stołowa soli - dobrze rozmieszać)Na spód wyparzonych słoików układamy koper, chrzan i czosnek, wsypujemy połowę ziaren gorczycy. wkładamy ogórki (dość ciasno) wkładamy jeszcze czosnek, chrzan i resztę ziaren gorczycy. Zalewamy wrzątkiem (przykrywamy ogórki wodą) i na koniec zakrywamy je koprem. Zakręcamy szczelnie i odwracamy słoiki do góry nogami do momentu wystygnięcia. Przetrzymujemy w ciemnym miejscu.Smacznego!