ßßß Cookit - przepis na Jaglane brownie z orzechami

Jaglane brownie z orzechami

nazwa

Wykonanie

To ciasto ma dość nietypowy smak, który nadaje mu kasza jaglana. Jest wilgotne, dość zbite i mocno kakaowe. Jest to fajna alternatywa dla klasycznego brownie, po którą bez wyrzutów sumienia mogą sięgać osoby będące na diecie. Ten pyszny smakołyk nie tuczy! Ale ostrzegam - może uzależniać ;)
Składniki (blaszka o wym. 15x30cm):
- 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1/3 dużego jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju
- 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu a następnie studzimy. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie pozostałe składniki. Dodajemy kasze i dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta, jeśli nie jest - dodajemy troszkę mąki, aby ją zagęścić. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na niej orzechy (delikatnie je wciskamy w masę) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45min.
Dodatkową zaletą ciasta jest to, że dość długo zachowuje swoją świeżość. Po kilku dniach (oczywiście trzymamy je pod przykryciem) jest wciąż wilgotne i aromatyczne, nie wysycha i nie traci walorów smakowych. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, podwieczorek czy II śniadanie.
Źródło:http://drozdzowkawwielkimmiescie.blogspot.com/2014/03/jaglane-brownie.html