Wykonanie
Święta to wyjątkowy czas. Zwłaszcza w kuchni, bo przygotowuje się potrawy, których normalnie w ciągu roku się nie robi. I choć pierniczki nie należą do tych
ciastek, które robię tylko na Boże Narodzenie to jest to obowiązkowa świąteczna pozycja w kuchni... i na choince :)Pierniczki z tego przepisu są miękkie na początku.
Potem twardnieją, żeby - leżąc w zamkniętej puszce- znów zmięknąć dlatego najlepiej je upiec 2-4 tygodnie przed świętami lub niedługo przed podaniem.
Składniki(30-40 średniej wielkości pierniczków):- 1/3 szklanki
miodu- 1/2 szklanki
cukru pudru- 6 łyżek miękkiego
masła-
jajko- 2 i 1/2
mąki mąki pszennej- łyżeczka
sody- 3 płaskie łyżki
przyprawy do piernikaWszystkie składniki mieszam razem. Zagniatam ciasto a
potem je rozwałkowuje (pamiętajcie, by cały czas podsypywać ciasto
mąko, żeby się nie kleiło! wyrobienie ciasta piernikowego wymaga częstego podsypywania) na grubość 3-4mm. Wycinam dowolne wzory. Wycięte pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st. Piekę 10-12min.
Po wystudzeniu pierniczki można udekorować wedle uznania. Jeśli takie pierniczki robicie wcześniej - przechowujcie je w szczelnie zamkniętej metalowej puszce. Dodatkowo im więcej pierniczków w puszce - tym szybciej miękną.