Wykonanie
Dziś z okazji powrotu Patrycji do Polski jeden z jej ulubionych smakołyków, kokosanki! Przepis bardzo prosty i nie wymagający dużo czasu oraz niesamowitych umiejętności w kuchni.Składniki na 16 średnich kokosanek:3
jajka250-300 gram wiórek
kokosowych200 gram
cukruNa początku rozgrzewamy piekarnik do 150ºC, aby uniknąć zbędnego czekania w późniejszym czasie.
Białka umiejscawiamy w misce, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Gdy masa ma już odpowiednią konsystencje dodajemy stopniowo przygotowany wcześniej
cukier. Po dodaniu
cukru nasza masa powinna stać się jeszcze gęstsza i sztywniejsza niż wcześniej. Następnie dodajemy oddzielone wcześniej
żółtka, dodajemy
wiórki kokosowe. Nasza masa kokosankowa jest już gotowa. Na blachę na której znajduje się papier do pieczenia rozkładamy naszą masę (Ja osobiście lepiłem z niej kulki, ale można również układać kształt batoników).Co do czasu pieczenia to powinno ono trwać ok 15-20 min choć czas ten może ulec zmianie z uwagi na rozmiar naszych kokosanek.Smacznego i powodzenia!
Śledź nas na: