ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Składniki

Wykonanie

To chyba najprostszy przepis na ciasteczka, z jakim się kiedykolwiek spotkałam. Ilość pracy i wysiłku została to ograniczona do absolutnego minimum: 10 minut przygotowań, 20 minut pieczenia i w pół godziny na stole lądują delikatne kokosanki. Ciasteczka są lekko zarumienione i chrupkie na zewnątrz, natomiast w środku pozostają jasne i mają delikatnie ciągnącą konsystencję.
Najlepiej smakują w dniu pieczenia, bo niestety dość szybko się zsychają. Jeśli jednak koniecznie chcemy je przechować, należy je umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, polecam piec na raz tyle kokosanek, ile potrzeba, a następnego dnia ewentualnie zrobić powtórkę. :)
Kokosanki
(przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki)
Składniki (na ok. 15 kokosanek)
1 jajko
70 g cukru-pudru
100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st. C (grzanie góra-dół).
Białko jajka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać partiami cukier-puder, a następnie żółtko. Ubijać jeszcze chwilę.
Do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Z masy formować kulki i układać je w kilkucentymetrowych odstępach na przygotowanej blasze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut.
Zostawić do ostygnięcia i delikatnie zdjąć z blachy.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/10/kokosanki.html