Wykonanie
Tradycyjne
Chili con carne w swoim przepisie zawiera
mięso wołowe, ja zastąpiłam je
mięsem wieprzowym. Smak jest równie obłędny! Obłędnie smakuje zawinięte w tortillę, z
ryżem i nachos :)Składniki:Pół kilo
mięsa mielonegoPuszka
fasoliCzerwona paprykaDwie
cebuleZąbek
czosnkuSos meksykański w słoiku
Pomidory w puszceKminek mielony,
chilli w proszku,
słodka papryka,
oreganoOpcjonalnie (
ryż, placki tortilla, nachos)
Cebulę i
czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
oliwę. Dodajemy
czosnek i
cebulę, smażymy aż się zeszklą. Następnie dodajemy
chilli,
kminek i
oregano. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy
mięso mielone. Należy dokładnie wymieszać
mięso z
przyprawami. Gdy
mięso będzie usmażone, dodajemy sos,
pomidory z puszki,
fasolę oraz
paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy możecie dodać więcej
chilli. Tak przygotowaną potrawę dusimy, pod przykryciem przez około 15-20 minut (tak aby
papryka zmiękła). Podajemy z ryżem/ tortillą/ nachos.Smacznego! :-)
Śledź Nas na: