Wykonanie
Gościł na naszym tarasie całe lato. Przyszła jesień, deszcz, a na dworze w ciągu kilku dni zrobiło się szaro, buro i ponuro. Cóż było robić. Przygarnęliśmy pod nasz dach rudego kocura, zwanego od tego czasu "Rudy". Nie wiem, czy to dlatego, czy z innych powodów, wzięło mnie ostatnio na
ryby. Jadłabym je codziennie. Podobno koty wpływają na osobowość człowieka. No cóż. Kot co prawda nie jadł, ale rodzinka zajadała. No może Hania trochę marudziła i kombinowała, żeby zjeść bez "warzywów", ale te warzywa, to właśnie hit tego dania.
Składniki na 4 porcjeMarynowanie: 1-2 godzinyCzas przygotowania: 20 minutCzas pieczenia: 25 minutSkładniki:filet z
łososia (około 500 gram)1
cebula1 mały
por2
marchewki1 mały
brokuł2 garście
fasolki szparagowej2 łyżki
masła (plus odrobina
oleju)
parmezanMarynata do
ryby:kilka łyżek
oleju rzepakowego1 łyżka
ziół prowansalskich2 łyżki
sosu sojowegopieprzsólSos beszamelowy:600 ml
mleka1/3 kostki
masła (około 65 g)3 łyżki
mąki1/2 łyżeczki
curry1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
ziół prowansalskichsólPrzygotowanie:Przygotować marynatę i pozostać w niej
łososia na około 2 godziny.
Sos beszamelowy przygotować jak z tego przepisu, jednak trochę inaczej przyprawić (tak jak podaję powyżej)
Brokuł i
fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
Cebulę pokroić w grubą kostkę,
pora w grube plasterki, a
marchewkę w słupki.Na
maśle z odrobiną
oleju lekko podsmażyć
cebulę i
pora (około 1 minuty), następnie dorzucić
marchewkę i dusić całość pod przykryciem około 5-10 minut. Czas duszenia zależy od
marchewki. Ma pozostać lekko chrupiąca.
Łososia smażymy z każdej strony po kilkanaście sekund na mocno rozgrzanej patelniNa dno naczynia żaroodpornego wylewamy chochlę beszamelu.Następnie układamy w nim
łososia oraz równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa.Wylewamy resztę
sosu beszamelowego i posypujemy wierzch tartym
parmezanem.Zapiekamy pod przykryciem 25 minut w 180 stopniach.
Ja podałam tą zapiekankę z
ryżem. Ziemniaczki z
koperkiem też by tu pysznie się wkomponowały.