Wykonanie
Hummus to potrawa kuchni Bliskiego Wschodu. Postawą jest tu
ciecierzyca i tahini, czyli pasta sezamowa. Tradycyjnie podawany jest z
chlebkiem pita. Może być gęstą pastą do
chleba, np: podpieczonego na grillu, lub lekko lejącym sosem i w tej postaci sprawdza się jako dodatek do świeżych warzyw.

Podstawowe składniki hummusu to:ugotowana
ciecierzycapasta tahini lub utarte w moździerzu ziarna prażonego
sezamuoliwasok z cytryny lub
limonkiprzyprawyMoja wersja:1 puszka
ciecierzycy4 łyżki pasty tahini6 łyżek
oliwy3 łyżki
soku z cytryny1/2 szklanki
wody1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1-2 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki ostrej mielonej
papryki1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1 czubata łyżeczka
pieprzu ziołowegosól,
pieprzWszystkie składniki dokładnie blendujemy i gotowe. Gęstość pasty kontrolujemy ilością dodawanych płynów. Ja zrobiłam wersję kanapkową.Sama
cieciorka nie ma zbyt porywającego smaku, ale w postaci hummusu smakuje wyśmienicie
Ciecierzyca jest poza tym bardzo zdrowa, stąd warto włączyć hummus do swojego menu.