ßßß Cookit - przepis na Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Hummus to potrawa kuchni Bliskiego Wschodu. Postawą jest tu ciecierzyca i tahini, czyli pasta sezamowa. Tradycyjnie podawany jest z chlebkiem pita. Może być gęstą pastą do chleba, np: podpieczonego na grillu, lub lekko lejącym sosem i w tej postaci sprawdza się jako dodatek do świeżych warzyw.
Podstawowe składniki hummusu to:
ugotowana ciecierzyca
pasta tahini lub utarte w moździerzu ziarna prażonego sezamu
oliwa
sok z cytryny lub limonki
przyprawy
Moja wersja:
1 puszka ciecierzycy
4 łyżki pasty tahini
6 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i gotowe. Gęstość pasty kontrolujemy ilością dodawanych płynów. Ja zrobiłam wersję kanapkową.
Sama cieciorka nie ma zbyt porywającego smaku, ale w postaci hummusu smakuje wyśmienicie Ciecierzyca jest poza tym bardzo zdrowa, stąd warto włączyć hummus do swojego menu.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/06/hummus-czyli-pasta-z-ciecierzycy.html